پیامبر وضو گرفتن را از که آموخت؟
با نزول نخستین آیات از پیام وحی، پیامبر رسالت خویش را آغاز نمود. همسر رسول خدا، خدیجه بنت خویلد اسدی، نخستین فرد از زنان است که در پی آگاهی از بعثت، مسلمان شد.
در این زمینه، اختلاف نظری میان تاریخنویسان نیست؛ ولی درباره اشخاص دیگر اختلاف نظرهایی وجود دارد.
بر پایه دیدگاه مشهور شیعیان و اهل سنت، نخستین مرد مسلمان حضرت علی (ع) بود که از دوران کودکی تحت سرپرستی حضرت رسول قرار داشت و در همه کارها پیرو وی بود و لحظهای به خداوند شرک نورزید. البته بر پایه روایتهای معتبر، وی نخستین شخصی است که اسلام آورده یا نماز خوانده و یا ایمان آورده است و تعبیر «نخستین مرد» منافاتی با «نخستین مسلمان» بودن ایشان ندارد. پس از ایشان نیز زید بن حارثه به دعوت پیامبر ایمان آورد.
پس از نزول نخستین آیات از قرآن کریم، در روز دوم بعثت، جبرئیل نزد حضرت آمد و طریقه وضو گرفتن و نماز خواندن را به وی آموخت. حضرت علی (ع) نیز آن را از پیامبر (ص) فراگرفت و نخستین نماز بر پایه آموزش جبرئیل در ظهر این روز به پای داشته شد.
در پی گذشت مدتی از دعوت پنهانی، مسلمانان برای انجام فرایض خویش به درههای پیرامون مکه میرفتند. پیامبر (ص) نیز در خانه ارقم* مخزومی که در دامنه کوه صفا قرار داشت، مردم را به اسلام دعوت میکرد که ثمره آن اسلام آوردن۴۰ تن بود.
پس از سپری شدن دوران دعوت پنهانی، آیاتی بر حضرت نازل شد که بر پایه آن، رسول خدا مأمور شد مردم را آشکارا به دین اسلام دعوت نماید.
بر همین اساس، ایشان نخست سران و بزرگان قریش اعم از بنیهاشم، بنیعبدالمطلب، بنیعبدالشمس و فرزندان عبدمناف را به مهمانی دعوت نمود تا موضوع رسالت را به آنها اعلام نماید و آنها را به آیین اسلام و یکتاپرستی فراخواند.
در آن همایش که به رخداد یوم الدار شهرت یافت، حضرت پس از بیان رسالت و مأموریت خویش برای هدایت انسانها، از آنها خواست تا دعوت او را بپذیرند؛ ولی هیچ کس جز حضرت علی (ع) به دعوت او پاسخ نداد.
سپس پیامبر دعوت آشکار خویش را آغاز نمود و مردم را به سوی خدا دعوت کرد و با واکنش قریش روبهرو شد.
- ۹۴/۰۲/۱۵