اسلام در میان قوم لک و در سرزمین لکستان
نزدیک ترین سرزمین به اعراب که هرگز به اسلام ایمان نیاورد سرزمین لکستان و قوم لک است.
علت اصلی آن هم تناقض های فراوان بین ارزش های لکی و ارزش های نوبنیان اسلام بوده است.
در واقع آنچه از فرهنگ لک برمی آید (البته مستند نیست) لکها هیچگاه مردم مذهبی نبوده اند حتی قبل از اسلام و در دوران زرتشتی گری و بیشتر قوائد رفتاری نه بر پایه ی مذهب بلکه بر پایه یک سیستم عرفی و قراردادی بوده است.
لکها چه در گذشته و چه در حال به هیچ چیز از جمله مذهب آنقدر بها نداده و نمیدهند که زندگی معمولشان مختل شود و در برهه هایی از تاریخ که مذهبی بودن در سایر سرزمین ها ارزش و اعتبار محسوب می شد در میان لکها مذهبی بودن باعث انگشت نما شدن فرد و کودن شمردن او می شد.
اما شرح شکست قوم لک از مسلمانان و مصائبی که برای همیشه گریبان گیر مردم لک شد خود بحثی است مفصل که شرحش در این متن نمیگنجد.
نکته ی جالب اینجاست که پس از شکست خوردن لکها از مسلمانان با وجود اینکه لکستان از نزدیکترین سرزمینها به خلیفه های اسلامی بود و همیشه در دسترس خلفای عرب بود هرگز اسلام را نپذیرفت و این در حالی بود که مردمانی از کرمان و یزد و اصفهان با وجود دوری از مراکز قدرت مسلمانان، نه تنها اسلام را پذیرفتند بلکه برای بسط آن چه جانفشانی ها که نکردند.
در زمانی که شور اسلامی شرق ایران را فراگرفته و بازار انگ ارتداد زدن به هم دیگر داغ بود،قوم لک آنچنان کینه ای از فاتحان به دل گرفته بود که در هر سختی بجای دست به دعا شدن به درگاه خدا و پیامبر جدید شروع به کفر و ناسزا گفتن میکرد.
تا جاییکه مردم لک در میان زاگرس نشینان شهره به دشمنی با خدا شدند.
اما پس از اینکه قوم لک همه چیز را از دست رفته و همسایگانش را مسلمان شده دید برای عقب نماندن از غافله ی اسلام گرایی،به ظاهر او هم اسلام آورد اما اسلامی که تنها مختص به لکها و ساخت دست خودشان بود. بنیان این ادیان همان اعتقادات قبل از اسلام مردم لک بود که مخلوطی از زرتشتیت،میتراییسم و ارزشهای بومی قوم لک بود که برای حفظ و حراست از آنها در مقابل نو کیشان،تمام آن اعتقادات را منتصب به حضرت علی کردند.
من جمله یارسان و اهل حق که اصلا در ماهیت اسلام نیستند.
اما چرا لک برای ادامه ی حیات معنوی خود علی را برگزید؟
خبر اینکه حضرت علی در جنگها شرکت نمیکند و حتی مخالف کشورگشایی هاست و میان فاتحان مخصوصا عمر و او نزاع و درگیریست به لکها رسیده بود.
مردم لک بنا به کینه ای که نسبت به فاتحان داشتند و صرفا جهت لجاجت پشتیبان امام علی شدند تا بدینگونه هم مسلمان باشند هم به فاتحان سرزمینشان دهن کجی کرده باشند.
و شاید اولین کسانی به خود جرات دادند که در نزاعی که اکثریت قریب به اتفاق آن مخالف علی بودند(تقریبا تمام مسلمانان)،طرف علی را بگیرند و از اینکه مرتد و ملهد شناخته شوند نهراسند مردم لک بودند.
بعدها و در زمان صفوی به تبعیت از همین شجاعت، مذهب شیعه در ایران شکل گرفت.
موضوع اینکه لکها تمام ارزشها و تاریخ خود را برای حفاظت در علی خلاصه کردند خود موضوعیست مفصل که بعدا به بررسی آن خواهم پرداخت.
در این مورد همین بس که حضرت علی که مردم لک در ذهن خود ساخته بودند در واقع مجموع امیال و آرزوهای انسان لک بود و بسیار متفاوت بود از حضرت علی که شخصیتی تاریخی در تاریخ اسلام است.
http://lak-view.persianblog.ir/
- ۹۴/۰۸/۱۱